ESG - Dezvoltare Durabilă - ProCredit Bank

Mediul înconjurător, aspectele sociale și guvernanța corporativă (ESG)

Perspective pentru mediu, angajații noștri și companie: Principiile noastre ESG.

Mediul înconjurător

Strategia noastră de afaceri se concentrează pe minimizarea impacturilor negative asupra mediului. Suntem dedicați promovării proceselor de afaceri sustenabile – atât în operațiunile noastre de creditare și servicii financiare, cât și în operațiunile noastre zilnice.

Portofoliul nostru de împrumuturi/credite verzi este orientat către investițiile în energie regenerabilă. Datorită prețurilor volatile la electricitate, există un interes substanțial pentru sistemele de energie fotovoltaică, cu instalații pe acoperiș pentru consum intern, dar și pentru proiecte la scară utilitară sau investiții care reprezintă înființarea de parcuri fotovoltaice, acestea fiind cele mai comune investiții în 2023.

Angajamentul băncii de a sprijini eficiența energetică se extinde către toate sectoarele. Prin furnizarea de finanțare pentru tehnologii eficiente din punct de vedere energetic, modernizări și îmbunătățiri ale infrastructurii, accelerăm tranziția către sustenabilitate. Ne concentrăm nu numai pe reducerea emisiilor de carbon, ci și pe creșterea eficienței operaționale și a rezilienței, promovând un viitor mai verde și mai echitabil pentru toți.

Încă de la început, angajamentul de a sprijini eficiența energetică a fost parte integrată a ADN-ului corporativ al Grupului ProCredit:

2006
Primele credite verzi

Acordate pentru investiții în eficiență energetică și energie regenerabilă

 

Lista de excludere de mediu

Introdusă la nivel de grup în Codul de Conduită al băncilor

2010-2012
Cursuri de mediu

Introduse în cadrul Academiilor ProCredit. 

 

Managementul Mediului

Introducerea, la nivelul întregului grup, a unei abordări bazate pe trei piloni pentru managementul de mediu

 

Comitetul de Mediu

Primul comitet director de mediu al Grupului

 

Seminariile „Verzi”

Introducerea unor seminarii verzi semestriale la nivelul întregului Grup

2015-2017
ESG Rating

Primul rating ESG acordate de MSCI și oekom research (ISS ESG)

 

Abordarea Finanțării Verzi

Toate băncile ProCredit aplică conceptul de creditare verde și de evaluare a riscurilor sociale și de mediu.

 

Certificarea 

Toate instituțiile ProCredit sunt certificate conform ISO 14001 sau EMAS

2018-2020
Strategia pentru plastic

Lansarea strategiei privind plasticul

 

Raportul de Impact

Publicarea primului raport de impact al Grupului ProCredit

2022-2023
Depozite verzi

Lansarea depozitelor verzi

Stații de încărcare a vehiculelor electrice

Rețea de stații de încărcare a vehiculelor electrice instalată în Europa de Est

2022
Alianța Bancară „Net-Zero”

Am aderat la Alianța Bancară „Net-Zero” și la Pactul Global al ONU.

Standardul de emisii zero al Inițiativei pentru Obiective Bazate pe Știință

Dezvăluirea reducerii emisiilor pe termen scurt și lung, conform Standardului de Emisii Zero al SBTi.

Parteneriatul pentru contabilitatea carbonului

Raport privind emisiile de gaze cu efect de seră asociate cu portofoliul de credite (PCAF).

2023
Finanțare inclusivă

Introducerea conceptului de FINANȚARE INCLUSIVĂ, cu accent pe echitatea de gen

În raportul de mai jos, îți prezentăm realizările noastre în domeniul ESG (Environmental, Social, and Governance), evidențiind în mod concret angajamentele și eforturile noastre continue de promovare a acestor principii.

Aspectele sociale

Impactul social al activității noastre se datorează faptului că ne angajăm în principal în acordarea de împrumuturi IMM-urilor. Acestea sunt companiile care generează creștere economică și locuri de muncă la nivel local.

Responsabilitatea socială face parte, de asemenea, din Declarația noastră de misiune: transparența, o cultură a dialogului deschis, responsabilitatea socială și toleranța, precum și profesionalismul, integritatea și angajamentul sunt esențiale pentru modul în care ne modelăm relațiile cu clienții, părțile interesate și furnizorii. Există un motiv pentru care aceasta este o parte importantă a misiunii noastre

Banca dorește să consolideze acest lucru, motiv pentru care, pe lângă cunoștințele deținute, valorile noastre corporative sunt transmise în tot ceea ce facem.

Guvernanță corporativă

ProCredit Bank România este o subsidiară a ProCredit Holding AG, cu sediul central la Frankfurt. ProCredit Holding este societatea-mamă a Grupului și compania coordonatoare în conformitate cu legislația de supraveghere bancară. Structura acționariatului nostru ne consolidează eforturile de a obține un impact sustenabil.

Valorile noastre, ghidurile și structurile organizaționale sunt concepute pentru a ne asigura că acționăm responsabil în munca noastră de zi cu zi și pentru a promova încrederea clienților noștri în serviciile și deciziile noastre. Prin existența unor structuri, proceduri și standarde clare, suntem capabili să funcționăm fără o abordare convențională de sus în jos.

Ierarhiile plate, canalele de comunicare prompte și transparente și echipele mici și concentrate ne permit să răspundem în mod eficient și eficace. Pe lângă faptul că încurajăm o cultură a conformității în rândul angajaților noștri, stabilind standarde ridicate – adesea depășind cerințele de reglementare locale.

Acestea sunt documentate în Codul de Conduită, care servește drept busolă etică pentru întregul Grupul. În acest fel, scopul nostru este de a da un bun exemplu: stabilind standarde înalte de guvernanță corporativă și așteptând același lucru de la clienții noștri.