București, 22 septembrie 2013
ProCredit Holding a încheiat cu succes preluarea acțiunilor ProCredit Bank România. În urma acestui proces, ProCredit Holding a devenit acționarul majoritar al băncii; International Projekt Consult GmbH (IPC) a rămas acționar minoritar al băncii.
Această preluare de acțiuni face parte dintr-o strategie de consolidare globală prin care ProCredit Holding, compania-mamă germană a grupului ProCredit, a preluat pachetele minoritare de acțiuni în toate băncile ProCredit, consolidând astfel baza de capital a grupului și optimizându-i fluxurile operaționale. Începând cu anul 2012, grupul ProCredit este supravegheat la nivel consolidat de către Autoritatea Federală de Supraveghere Financiară din Germania (BaFin).
Grupul ProCredit este compus din 22 de instituții financiare – o bancă în Germania, 11 instituții în Europa de Est, 7 în America Latină și 3 în Africa. Printre acționarii ProCredit Holding se numără compania de consultanță IPC, Fundația DOEN, IFC, KfW și FMO. Acești acționari vor continua să se implice îndeaproape în activitatea ProCredit Bank România prin intermediul holding-ului.
“Scopul acestei acțiuni este acela de a consolida grupul de bănci ProCredit din întreaga lume având un management solid și determinat și baza stabilă de capital a ProCredit Holding,”a declarat Helen Alexander, membru în consiliul de administrație al ProCredit Holding. “Aceastăconsolidare globală a început acum mai bine de cinci ani, iar rezultatele noastre financiare foarte bune ne arată reușita acestui demers.”
La jumatatea anului 2013, grupul bancar ProCredit avea un portofoliu de credite în derulare de 4,3 miliarde de euro compus din aproximativ 514.000 credite; dintre acestea, 92% sunt mai mici de 30.000 euro și au fost acordate întreprinderilor mici. Totodată, grupul are un portofoliu de depozite de peste 3,7 miliarde euro în aproximativ 3,2 milioane de conturi.
Rezultatele financiare consolidate ale grupului ProCredit la mijlocul anului 2013 arata un nivel al capitalului propriu de 513 milioane euro, cu un randament de 8,7%.
ProCredit Bank România a fost înființată în 2002 și rămâne în continuare un partener responsabil și de încredere pentru clienții săi. Finalizând anul 2012 cu rezultate financiare bune, la mijlocul lui 2013 banca și-a consolidat un portofoliu stabil de credite active de 240 milioane euro și un portofoliu de depozite atrase de la clienți de 192 milioane euro. Astfel, ProCredit Bank România și-a menținut un nivel confortabil al lichidității, în ciuda condițiilor macroeconomice dificile.
Banca intentionează să își consolideze și pe mai departe portofoliul de clienți, în special pe segmentul afacerilor foarte mici și mici, și, în același timp, își propune să aibă o creștere constantă și în anii următori, menținându-și abordarea orientată spre dezvoltare și spre o creditare responsabilă din punct de vedere social și de mediu. Totodată, instituția va continua să se concentreze pe promovarea unei culturi a economisirii în rândul clienților săi, aducând astfel siguranță și stabilitate familiilor obișnuite.
„Prin aceasta achiziție de acțiuni ProCredit Holding a confirmat încrederea în stabilitatea băncii și și-a reafirmat angajamentul pe termen lung pe care și l-a asumat față de întreprinzătorii locali, respectiv acela de a le susține dezvoltarea și de a avea o contribuție semnificativă la creșterea economiei românești.” a declarat Ilinca Rosetti, Director General al ProCredit Bank România. “Ne propunem să continuăm în această direcție de dezvoltare a instituției din România, pentru a deservi profesionist toate categoriile noastre de clienți – întreprinderi foarte mici, mici și mijlocii, companii cu activitate în agricultură și persoane fizice. Această abordare este susținută la nivelul întregului grup internațional care are sediul în Germania, prin acționarul nostru, de acum majoritar, ProCredit Holding.”
Informații despre instituții
ProCredit Holding este compania mamă a unui grup global de 22 bănci ProCredit. ProCredit Holding a fost înființat ca Internationale Micro Investitionen AG (IMI) in 1998 de către IPC, o companie inovativă de consultanță în dezvoltarea financiară.
ProCredit Holding se angajează să extindă accesului la servicii financiare în țările în curs de dezvoltare și în economiile în tranziție, prin crearea acestui grup de bănci, care este principalul furnizor de servicii financiare corecte, transparente, pentru întreprinderile foarte mici, mici și mijlocii, precum și pentru publicul larg, în țările unde funcționează. Pe lângă faptul că acoperă nevoile de capital al subsidiarelor sale, ProCredit Holding îndrumă dezvoltarea băncilor ProCredit, le asigură persoanele din conducerea de nivel superior și le susține în ariile cheie ale activității, inclusiv în operațiunile bancare, în aria de resurse umane și de administrare a riscurilor. Se asigură că valorile corporatiste ale ProCredit, principiile celei mai bune practici la nivel internațional și principiile Basel II de administrare a riscurilor sunt implementate la nivel de grup, în concordanță cu standardele stabilite și de autoritățile germane de supraveghere.
IPC este principalul acționar și investitor strategic în ProCredit Holding. IPC este forța antreprenorială care a pus în mișcare grupul ProCredit, încă de la înființarea băncilor.
ProCredit Holding este un parteneriat public-privat. Pe lângă IPC și IPC Invest (instrumentul de investiții al personalului IPC și ProCredit), ceilalți acționari privați ai ProCredit Holding includ Fundația olandeză DOEN, fondul de pensii TIAA-CREF din SUA, fondul american de microfinanțare Omidyar-Tufts Microfinance Fund și fondul elvețian de investiții responsAbility. Acționarii ProCredit Holding din sectorul public includ KfW (Banca Germană de Dezvoltare), IFC (ramură a Băncii Mondiale pe sectorul privat), FMO (Banca Olandeză de Dezvoltare), BIO (compania belgiană de investiții pentru țările în curs de dezvoltare) și Proparco (compania franceză de investiții și promovare pentru cooperare economică).
ProCredit Holding a obținut un rating de investiții (BBB-) din partea Fitch Ratings. La mijlocul anului 2013, baza de capital propriu a grupului ProCredit este de 513 milioane euro. Activele totale ale grupului ProCredit însumează 5,8 miliarde euro.
În Europa de Est, grupul ProCredit funcționează în Albania, Armenia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Georgia, Kosovo, Macedonia, Moldova, România, Serbia și Ucraina.
ProCredit Bank Româniaa fost înfiinţată în 2002 și este o bancă cu servicii complete, orientată spre dezvoltare. Oferim clienţilor noştri, persoane fizice şi întreprinderi, servicii bancare excelente. În operaţiunile noastre, aderăm la o serie de principii de bază: punem valoare pe transparenţă în comunicarea cu clienţii, nu promovăm creditele de consum şi furnizăm servicii bazate atât pe înţelegerea situaţiei fiecărui client, cât şi pe o analiză financiară solidă. Această abordare responsabilă faţă de activitatea bancară ne permite să construim parteneriate de lungă durată cu clienţii noştri, bazate pe încredere reciprocă.
În derularea activităţii noastre cu clienţii persoane juridice, ne concentrăm pe finanţarea întreprinderilor foarte mici, mici şi mijlocii, deoarece suntem convinşi că aceste afaceri creează locuri de muncă şi au o contribuţie vitală la dezvoltarea economică a ţărilor în care operează. Oferind facilităţi de economisire simple şi accesibile şi alte servicii bancare şi investind resurse substanţiale în educaţia financiară, ne propunem să promovăm o cultură a economisirii şi a responsabilităţii care să poată aduce o mai mare stabilitate şi siguranţă familiilor obişnuite.
Acţionarii noştri aşteaptă un randament susţinut al investiţiilor pe termen lung, fără a avea ca obiectiv maximizarea profitului pe termen scurt. Investim semnificativ în instruirea şi dezvoltarea personalului nostru, pentru a crea o atmosferă de lucru deschisă şi eficientă şi pentru a oferi clienţilor noştri servicii prietenoase şi competente.
Pentru mai multe informaţii:
Dragoș Calcan – Ofițer Relații Publice
ProCredit Bank România
Telefon: 021.201.60.42/0724.330.559