Rating Fitch - Despre noi - ProCredit Bank

Rating-ul Fitch pentru ProCredit Bank România

În ianuarie 2024, Fitch Ratings a confirmat ratingul de credit pe termen lung (IDR) al ProCredit Bank România la ‘BBB-‘ cu perspectivă stabilă și a îmbunătățit ratingul de viabilitate (VR) de la ‘b’ la ‘b+’. Îmbunătățirea ratingului de viabilitate reflectă stabilitatea crescută a modelului de afaceri al băncii și îmbunătățirile structurale în profitabilitate, observate în special începând cu 2020. Fitch subliniază că sprijinul din partea ProCredit Holding AG, compania mamă a băncii, joacă un rol semnificativ în menținerea acestor ratinguri pozitive, datorită importanței strategice a ProCredit Bank România în cadrul grupului.

Ratingul de sprijin al acționarilor este bazat pe așteptările de sprijin din partea ProCredit Holding AG, având în vedere integrarea puternică a băncii în grup și brandingul comun. Acestea sunt esențiale pentru evaluarea Fitch, demonstrând angajamentul continuu al companiei mamă față de subsidiara sa. În plus, evaluările Fitch indică o calitate rezilientă a activelor băncii, cu un nivel scăzut al creditelor neperformante și standarde prudente de subscriere. Deși rentabilitatea băncii este mai mică decât a altor bănci locale, îmbunătățirile structurale și sprijinul solid de la ProCredit Holding contribuie la perspectivele stabile ale băncii​ (MarketScreener)​.

Istoric al Ratingurilor Fitch

2002-2016: De la înființarea sa, ProCredit Bank România a primit constant ratinguri pozitive de la Fitch Ratings, reflectând sprijinul semnificativ din partea companiei mamă, ProCredit Holding AG. În 2016, Fitch a confirmat ratingul de credit la ‘BBB-‘ cu perspectivă stabilă și ratingul de viabilitate la ‘b+’.

2017-2022: Pe parcursul acestor ani, Fitch a menținut ratingurile băncii la niveluri similare, subliniind profitabilitatea stabilă și calitatea portofoliului de credite. În 2022, Fitch a reafirmat ratingul de credit pe termen lung la ‘BBB-‘ și ratingul de viabilitate la ‘b’.

2023: În ianuarie, Fitch a confirmat din nou ratingul de credit pe termen lung la ‘BBB-‘ cu perspectivă stabilă și a menținut ratingul de viabilitate la ‘b’.

2024: Fitch a confirmat ratingul de credit pe termen lung al ProCredit Bank România la ‘BBB-‘ cu perspectivă stabilă și a îmbunătățit ratingul de viabilitate de la ‘b’ la ‘b+’ datorită îmbunătățirilor structurale în profitabilitate și stabilității modelului de afaceri al băncii​ (MarketScreener)​​​.