Finanțare cu Programe Naționale - Companii - ProCredit Bank

Finanțare cu Programe Naționale

Programele Naționale de Finanțare prin fonduri nerambusabile oferă sprijin IMM-urilor din diverse sectoare economice, facilitând dezvoltarea, inovația și creșterea competitivității în rândul întreprinderilor românești. Aceste fonduri sunt esențiale pentru implementarea proiectelor strategice și susținerea reformelor majore.

Descoperă programele naționale în care ProCredit Bank este partenerul de încredere pentru afacerile din România.

Programul național INVESTALIM

Dacă ai un proiect aprobat de AFIR pe programul cu fonduri nerambursabile INVESTALIM și ai nevoie de finanțare pentru cheltuielile neeligibile și/sau contribuția proprie, la ProCredit Bank beneficiezi de rapiditate în aprobarea creditului, astfel încât să implementezi proiectul aprobat. 

Beneficiile clienților ProCredit Bank:

  • Rapiditate în acordarea creditului
  • Finanțare pentru cheltuieli neeligibile (exclusiv TVA)
  • Finanțare pentru contribuția proprie
  • Consilier dedicat
  • Limită de credit cu posibilitatea de accesare a produselor suplimentare fără analiză timp de 12 luni

Programul oferă surse nerambursabile și este gestionat de MADR. Pentru a beneficia de ajutor de stat în cadrul prezentei scheme, societatea solicitantă trebuie să obțină un acord pentru finanțare din partea AFIR. Se pot emite acorduri pentru finanțare în baza prezentei scheme până la data de 31 decembrie 2026.

Granturile sunt oferite pentru investiții în producția internă de bunuri alimentare prin investiții de tip greenfield, pentru înființarea sau dezvoltarea capacităților de producție din industria alimentară, modernizarea și retehnologizarea capacităților de producție existente, achiziția de brevete, licențe și alte drepturi de proprietate intelectuală. Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2024 – 2031, în baza acordurilor pentru finanțare emise de AFIR, și se realizează din bugetul de stat, prin bugetul AFIR, în limita bugetului anual alocat schemei.

Beneficiarii eligibili au nevoie de o contribuție proprie de cel puțin 25% din costurile totale ale proiectului de investiție. Pentru asigurarea contribuției proprii îți putem oferi unul din produsele noastre.

Programul național IMM PLUS

Suntem parteneri de încredere alături de fondurile naționale FNGCIMM, FGCR și FRC în cadrul programului IMM PLUS și al componentelor sale:

  1. IMM ROMÂNIA PLUS – subcomponentă pentru susținerea IMM-urilor, cu excepția activităților incluse în celelalte componente.
  2. AGRO PLUS – subcomponentă pentru susținerea clienților agricoli, sectorului alimentar și piscicol.
  3. IMM PROD PLUS – pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor în societățile din sectorul producției.
  4. CONSTRUCT PLUS – pentru susținerea IMM-urilor din sectorul construcțiilor.
  5. RURAL PLUS – pentru susținerea clienților agricoli, sectorului alimentar, piscicol și comerțului cu produse agricole.
  6. INNOVATION PLUS – componentă de inovare, destinată celor care realizează invenții și inovații, pentru susținerea activităților care promovează exportul IMM-urilor, susținerea tranzacțiilor internaționale și a investițiilor românești în străinătate, stimularea comerțului online și a digitalizării, retehnologizarea companiilor locale, brevete de inovare privind produse, strategii, mediu, digitalizare, și care activează în industria exportatoare nepoluantă.

PNRR (Planul Național de Reziliență a României)

Obiectivul general al PNRR este dezvoltarea României prin realizarea unor programe și proiecte care să sprijine reziliența, pregătirea pentru situații de criză, capacitatea de adaptare și potențialul de creștere, prin reforme majore și investiții cheie cu fonduri alocate în cadrul mecanismului.

Se bazează pe șase piloni principali:

  1. Tranziția spre o economie verde
  2. Transformarea digitală
  3. Infrastructura și mobilitatea
  4. Educația și cercetarea
  5. Sănătatea și reziliența socială
  6. Buna guvernanță

Acest plan trebuie implementat până în 2026 și reprezintă un efort semnificativ pentru modernizarea și îmbunătățirea diverselor sectoare ale economiei și societății românești.

ProCredit Bank îți susține proiectele de investiții prin variante de finanțare adaptate nevoilor de implementare. Află ce credite putem acorda afacerii tale! 

Noutăți PNRR: S-au lansat apelurile pentru finanțarea de noi capacități de producere a energiei electrictă din surse regenerabile (fără autoconsum și pentru autoconsum)

Răspundem celor mai frecvente întrebări

Companiile care beneficiază de finanțare prin programul național INVESTALIM sunt cele cu următoarele coduri CAEN: 

1. 1011 – Prelucrarea si conservarea cărnii
2. 1012 – Prelucrarea si conservarea cârnii de pasare
3. 1013 – Fabricarea produselor din carne (inclusiv din carne de pasare)
4. 1020 – Prelucrarea si conservarea peștelui, crustaceelor si moluștelor
5. 1031 – Prelucrarea si conservarea cartofilor
6. 1032 – Fabricarea sucurilor de fructe si legume
7. 1039 – Prelucrarea si conservarea fructelor si legumelor n.c.a.
8. 1041 – Fabricarea uleiurilor si grăsimilor
9. 1051 – Fabricarea produselor lactate si a brânzeturilor
10. 1061 – Fabricarea produselor de morărit
11. 1071 – Fabricarea pâinii; fabricarea prăjiturilor si a produselor proaspete de patiserie
12. 1081 – Fabricarea zaharului

Cheltuielile eligibile prin INVESTALIM includ:

– Costurile fără T.V.A. aferente realizării, respectiv achiziţionării, după caz, de active corporale şi necorporale pentru deschiderea unui nou spațiu de producție. 
– Extinderea capacității unui spațiu existent.
– Diversificarea producției prin introducerea de produse care nu au fost fabricate anterior de companie.
– Schimbarea fundamentală a procesului general de producție în cadrul companiei; simpla înlocuire a activelor existente nu se consideră o schimbare fundamentală.
– Investiții într-o nouă activitate economică, inclusiv în active corporale și necorporale pentru deschiderea unui nou spațiu sau diversificarea activității, cu condiția ca noua activitate să nu fie identică sau similară cu cea desfășurată anterior.

Activele corporale și necorporale trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții de eligibilitate:
a) să fie exploatate exclusiv de compania pentru care s-a solicitat finanţarea;
b) să fie incluse în activele companiei şi trebuie să rămână asociate investiţiei pentru care s-a acordat finanţarea pe o perioadă de minimum 5 ani de la finalizarea investiţiei;
c) să fie achiziționate în condiţii de piaţă.
d) sa fie achizitionate de la terti care nu au legatura cu cumparatorul

Active corporale = activele asociate investiției inițiale reprezentate de construcții de orice tip, respectiv cheltuielile efectuate cu realizarea de construcții, și/sau instalații tehnice, mașini și echipamente.
Active necorporale = activele amortizabile asociate investiției inițiale care nu au o concretizare fizică sau financiară, precum brevete, licențe, know-how sau alte drepturi de proprietate intelectuală.

  • Garanții: până la 90% din valoarea creditului (exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente creditului garantat).
  • Granturi: în limita cumulului rezultat din valoarea comisionului de risc, comisionului de administrare aferente garanției acordate, pe toată durata de valabilitate a garanției, și a dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credit, acordate pe o perioadă de maximum 12 luni. (Excepție: beneficiarii AGRO PLUS nu beneficiază de subvenție de dobândă).
  • Dobândă: ROBOR 3 luni + 1.5% pentru creditele de investiții / ROBOR 3 luni + 1.9% pentru creditele de capital de lucru, subvenționată pe o perioadă de 12 luni.
  • Perioada maximă de derulare a programului: 30.06.2024
  • Produse: credite de investiții și capital de lucru și linii de credit
  • Perioada de acordare a creditului: maxim 72 de luni pentru creditele de investiții / maxim 36 de luni pentru liniile de credit/creditele pentru capital de lucru.

Unele subcomponente ale programului permit refinanțarea altor credite pentru finanțarea capitalului de lucru și investiții, cu păstrarea maturității inițiale și structurii de garanții. Nu se pot refinanța creditele acordate în baza altor scheme de ajutor de stat.

Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar nu poate depăși 10.000.000 lei. Pentru sectoarele agriculturii primare, pescuitului și acvaculturii, această valoare maximă nu poate depăși 5.000.000 lei. Ajutoarele de stat se cumulează și se acordă în limita echivalentului în lei al sumei de 2.250.000 de euro pe întreprindere, respectiv echivalentul în lei a 280.000 de euro pe întreprindere în cazul beneficiarilor din domeniul agriculturii primare și 335.000 de euro pe întreprindere în cazul beneficiarilor din domeniile pescuitului și acvaculturii.

1. Completează formularul de contact și discută cu un reprezentant 

Completează formularul de aici, iar un consilier te va contacta pentru a discuta mai multe despre planurile tale de viitor. Programul InvestEU presupune o serie de condiții de eligibilitate, însă vei primi consultanța necesară pentru găsi soluția de finanțare potrivită. 

2. Deschizi un cont 100% online și transmiți documentele de analiză

Îți poți deschide deja un cont de persoana juridică 100% online chiar de aici. Odată ce ai devenit client, consilierul tău dedicat îți va solicita toate documentele necesare pentru începerea analizei de credit.

3. Semnezi digital contractele, fără să mai vii la bancă

Dacă totul este în regulă în urma analizei, semnezi contractele de oriunde ai fi. La ProCredit Bank beneficiezi de semnătură digitală în relație cu banca.

Variante de finanțare pentru implementarea proiectelor europene cu fonduri nerambursabile:

  1. Credit punte până la rambursarea grantului

    • Acesta permite implementarea proiectului până la momentul încasării fondurilor nerambursabile, asigurând necesarul de finanțare.
    • Creditul se rambursează la încasarea fondurilor nerambursabile, de obicei în tranșe.
  2. Facilități de creditare pentru sumele neeligibile ale proiectului

    • Finanțare pentru cheltuielile neeligibile ale proiectului.
    • Finanțare pentru TVA aferent proiectului.
    • PCB oferă această facilitate prin accesarea unui produs de credit destinat acestor nevoi.
  3. Garantarea prefinanțării/avansului prin scrisori de garanție bancară

    • Garanție privind capacitatea de rambursare a prefinanțării sau avansului în cazul proiectelor cu fonduri nerambursabile.
    • Valoarea scrisorii de garanție bancară este stabilită în contractul de finanțare semnat cu autoritățile.
  4. Scrisori de confort

    • Acordarea unei scrisori de confort demonstrează capacitatea financiară a companiei de a susține proiectul.
    • Se acordă în baza unei analize financiare în condiții avantajoase.
  5. Credit pentru finanțarea contribuției proprii (co-finanțării) proiectului

    • În baza analizei financiare, putem acorda un credit atât pentru finanțarea cheltuielilor eligibile necesare co-finanțării, cât și pentru cheltuielile neeligibile.

Beneficiile clienților ProCredit Bank:

  • Moneda: lei sau euro.
  • Plan de rambursare sezonier, în funcție de specificul business-ului.
  • Perioadă de grație personalizată, în funcție de proiectul de investiții.

Îți recomandăm

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.