Bucuresti, 2 decembrie 2013
ProCredit Bank Romaniasi Fondul European de Investitii (F.E.I) au semnat recent primele doua acorduri de garantare pentru sustinerea IMM-urilor din Romania in cadrul Programului pentru Competitivitate si Inovare. In baza acestor acorduri, ProCredit Bank va oferi imprumuturi antreprenorilor din Romania in conditii preferentiale. Cu sustinerea Comisiei Europene, garantii in cuantum de pana la 50 milioane Euro au fost alocate pentru sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii din Romania pentru o perioada de 3 ani. Informatii cu privire la criteriile de eligibilitate pentru accesarea acestor imprumuturi sunt disponibile in orice sucursala ProCredit Bank.
Seful Diviziei Facilitati de Garantare IMM a Fondului European de Investitii, Gunnar Mai, a spus: „Suntem incantati sa semnam cu ProCredit Bank aceste prime acorduri in cadrul Programului pentru Competitivitate si Inovare in Romania, permitand astfel bancii sa isi intareasca capacitatea de creditare catre micii intreprinzatori prin oferirea de imprumuturi cu garantii si costuri semnificativ reduse, care vor ajunge la peste 2500 de antreprenori. Datorita garantiilor oferite in cadrul Programului pentru Competitivitate si Inovare al Uniunii Europene, companiile din Romania vor fi in masura sa isi intensifice investitiile, sa creasca, sa lanseze noi produse, sa implementeze procese de eficientizare si sa creeze mai multe locuri de munca”.
Creditele oferite de ProCredit Bank in baza acestui acord pot fi accesate atat in Euro, cat si in Lei si pot avea o maturitate de pana la 10 ani.
Creditele cu valori cuprinseintre 50.000 – 110.000 Lei se acorda numai in Lei si pot fi utilizate atat pentru investitii, cat si pentru capital de lucru. In plus, pentru aceste imprumuturi nu se solicita garantii materiale, iar maturitatea lor poate ajunge pana la 5 ani.
Datorita garantiilor oferite de Comisia Europeana, imprumuturile care depasesc 25.000 Euro sau echivalent Lei se acorda atatpentru capital de lucru, cat si pentruinvestitii. Acestea se acorda in Lei sau in Euro, iar garantiile solicitate sunt reduse semnificativ. Creditul pentru capital de lucru se acorda pe o perioada de maximum 3 ani si poate avea o valoare de pana la 100.000 Euro sau echivalent Lei. Creditul pentru investitii se acorda pe o perioada de maximum 10 ani si poate avea o valoare de pana la 250.000 Euro sau echivalent Lei.
Pentru companiile cu activitate agricola exista o limita de finantare de 100.000 Euro sau echivalent Lei, iar in functie de ciclul de productie, planul de rambursare este flexibil (rate lunare sau sezoniere).
„Consideram ca acest acord va avea un impact pozitiv la nivelul intreprinderilor foarte mici, mici si mijlocii din Romania, care vor putea accesa astfel fonduri in conditii avantajoase. Pentru ProCredit Bank este o prioritate sa ofere clientilor sai finantare in conditii competitive, care sa ii ajute pe acestia sa faca investitii si sa se dezvolte, intarind astfel misiunea bancii de a contribui la dezvoltarea economica durabila, pe termen lung, pentru companiile din Romania”,spune Andreea Enache, Director Divizia Dezvoltare Afaceri, ProCredit Bank Romania.
Programul-cadru pentru Competitivitate si Inovare al Uniunii Europenepropune un cadru coerent pentru consolidarea competitivităţii şi a capacităţii de inovaţie în cadrul Uniunii Europene. Acţiunile sprijinite prin programul-cadru promovează dezvoltarea durabilă bazată pe o creştere economică echilibrată.
Despre ProCredit Bank:
ProCredit Bank este o bancă cu servicii complete, orientată spre dezvoltare. Oferim clienţilor noştri, persoane fizice şi întreprinderi, servicii bancare excelente. În operaţiunile noastre, aderăm la o serie de principii de bază: punem valoare pe transparenţă în comunicarea cu clienţii, nu promovăm creditele de consum şi furnizăm servicii bazate atât pe înţelegerea situaţiei fiecărui client, cât şi pe o analiză financiară solidă. Această abordare responsabilă faţă de activitatea bancară ne permite să construim parteneriate de lungă durată cu clienţii noştri, bazate pe încredere reciprocă.
În derularea activităţii noastre cu clienţii persoane juridice, ne concentrăm pe finanţarea întreprinderilor foarte mici, mici şi mijlocii, deoarece suntem convinşi că aceste afaceri creează locuri de muncă şi au o contribuţie vitală la dezvoltarea economică a ţărilor în care operează. Oferind facilităţi de economisire simple şi accesibile şi alte servicii bancare şi investind resurse substanţiale în educaţia financiară, ne propunem să promovăm o cultură a economisirii şi a responsabilităţii care să poată aduce o mai mare stabilitate şi siguranţă familiilor obişnuite.
Acţionarii noştri aşteaptă un randament susţinut al investiţiilor pe termen lung, fără a avea ca obiectiv maximizarea profitului pe termen scurt. Investim semnificativ în instruirea şi dezvoltarea personalului nostru, pentru a crea o atmosferă de lucru deschisă şi eficientă şi pentru a oferi clienţilor noştri servicii prietenoase şi competente.
În România, ProCredit Bank a fost înfiinţată în 2002 şi reprezintă rezultatul unui parteneriat între instituţii financiare de renume internaţional – ProCredit Holding şi IPC.
Despre Fondul European de Investitii
Misiunea centrală a F.E.I. este aceea de a sprijini întreprinderile mici și mijlocii din Europa (IMM-urile), ajutându-le să aibă acces la finanțare. F.E.I. proiectează și dezvoltă instrumente de capital de risc și garanții care vizează în mod specific acest segment de piață. În acest rol, F.E.I. promovează obiectivele Uniunii Europene în sprijinul inovării, cercetării și dezvoltării, a spiritul antreprenorial, a creșterii economice și a ocupării forței de muncă. Totalul angajamentelor nete ale F.E.I. la fondurile de capital privat s-au ridicat la peste 6,9 miliarde EUR la sfârșitul anului 2012. Cu investiții în peste 435 de fonduri, F.E.I. este lider în piata de capital europeană având în vedere amploarea și sfera de aplicabilitate a investițiilor sale, în special în segmentele high-tech și cele in stadiu incipient. F.E.I. garantează un portofoliu de credite totalizand peste 4,7 miliarde euro în aproape 255 de operațiuni la sfârșitul anului 2012, poziționându-se ca un jucator cu impact major în oferirea de garanții pentru IMM-uri și un lider în garantarea de microfinanțării.
Despre Programul de Competitivitate si Inovare
Programul pentru Competitivitate si Inovare al Uniunii Europene, care se intinde pe o perioada cuprinsa intre 2007 si 2013, a fost conceput pentru a creste productivitatea la nivel european si, de asemenea, de a sustine capacitatea de inovare si cresterea durabila, in acelasi timp avand in vedere considerente aditionale de mediu.
In cadrul Programului pentru Competitivitate si Inovare, Fondul European de Investitii (F.E.I.) a alocat 1.1 miliarde Euro care se vor imparti intre oferirea de facilitati de finantare pentru IMM-uri in cardul programului de crestere si inovare si oferirea de facilitati de garantare pentru acestea.
Fondul European de Investitii este dezvoltat de Uniunea Europeana, prin Programul de Competitivitate si Inovare. Programul de Competitivitate si Inovare este o facilitate in valoare de 1,1 miliarde Eur gestionata de F.E.I.,care se imparte intre finantare si oferirea de garantii. Acopera perioada 2007 – 2013. Obiectivele programului sunt generarea unei cresteri economice si crearea de locuri de munca, precum si cresterea productivitatii competitivitatii si inovarii la nivelul U.E., optimizand accesul IMM-urilor la finantarea din fonduri U.E.
Contacte:
- ProCredit Bank,Dragoș Calcan – Tel :(+4) 021 201 60 42 – E-mail: ProcreditPR@procreditbank.ro
- EIF:David Yormesor , Tel :(+352) 42 66 88 346 – E-mail: d.yormesor@eif.org