Cum stă agricultura românească la sustenabilitate? - ProCredit Bank

Minuta dezvoltării durabile: Cum stă agricultura românească la capitolul sustenabilitate?

Agricultura sustenabilă implică investiții. Cum le finanțăm? Structura polarizată a sectorului agricol românesc și tipologia fermelor necesită o abordare personalizată din partea finanțatorilor. ProCredit Bank sprijină inițiativele de dezvoltare a agriculturii în direcția sustenabilității de mai bine de un deceniu, iar în ultimii cinci ani valoarea finanțărilor în acest sens s-a ridicat la peste 15 milioane euro. Avem deja în România investiții de milioane de euro în producția agricolă certificată ecologic, în sisteme de prelucrare a solului cu intensitate redusă a intervențiilor mecanice. precum și fermieri din tot mai multe zone din țară dornici să transpună în fermele lor principiile unei agriculturi sustenabile. Inițiativele sunt în continuare dispersate regional, iar dezvoltarea agriculturii sustenabile este neunitară. Totuși, ne aflăm într-un punct bun în tot acest proces complex de tranziție spre o agricultură sustenabilă și depinde de fiecare actor implicat să facem noi pași în această direcție.

Anul acesta, pe 27 octombrie, în România s-a sărbătorit pentru prima oară, în mod oficial, Ziua Națională a Sustenabilității. Subiectul dezvoltării durabile este tot mai des dezbătut atât în România, în Uniunea Europeană, cât și la nivel mondial. Criteriile ESG (Environmental, Social, Governance), care însumează politicile de sustenabilitate de la nivel privat sau public, presupun integrarea noțiunilor de mediu, social și guvernanță, alături de cele financiare, în luarea deciziilor economice. În România avem adoptată Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă 2030 care transpune la nivel național cele 17 obiective de dezvoltare durabilă parte din Agenda Organizației Națiunilor Unite 2030.

La firul ierbii însă, sustenabilitatea este în continuare un concept relativ dificil de aplicat. Spre exemplu, conform unui studiu realizat în august 2023 de IZI data, doar un român din patru este interesat, atunci când accesează un credit sau un serviciu financiar, de etica și responsabilitatea investițiilor băncii. De asemenea, potrivit unui alt studiu realizat recent de IZI data, cei mai mulți dintre români cred că sunt puține companii care și-au luat angajamente de sustenabilitate și chiar mai puține care fac în mod concret acțiuni sustenabile.

În acest context, cum stă agricultura românească la capitolul sustenabilitate? În 2022, contribuția agriculturii la formarea PIB-ul României a fost de 4,5%, fiind un sector strategic de dezvoltare la nivel național. România are a șasea cea mai mare suprafață agricolă utilizată dintre țările Uniunii Europene, respectiv 13,5 milioane de hectare (57% din suprafața totală a țării).

Sectorul agricol românesc are o structură polarizată, cu un număr foarte mare de exploatații individuale mici – 90% dintre acestea sunt ferme mici de mai puțin de 5 hectare – unde este practicată agricultura pentru consum propriu. 23% din forța de muncă din România este angajată în agricultură, ceea ce reprezintă cel mai mare procent de persoane angajate în agricultură din UE. De asemenea, avem și cel mai mare număr de fermieri din UE, de aproape 3,5 milioane, dintre care o mare parte au peste 65 de ani (44,3%).

Agricultura este un sector unde se intersectează o serie dintre cele 17 obiective de dezvoltare durabilă: foamete zero, apă curată și sanitație, energie curată și la prețuri accesibile, muncă decentă și creștere economică, consum și producție responsabile, acțiune climatică, viață acvatică, viață terestră. Practicarea agriculturii implică însă o serie de consecințe negative asupra mediului, generate direct sau indirect: defrișarea pădurilor pentru extinderea suprafețelor arabile, utilizarea intensivă a îngrășămintelor chimice sau a metodelor clasice de prelucrare mecanică a solului.

La nivel național și european, agricultura sustenabilă este o prioritate și implică mai mulți actori, de la finanțatori, fermieri, antreprenori, autorități, dar și consumatori. Un sector agricol sustenabil permite populației să-și satisfacă cererea de produse și resurse, fără a deteriora sistemele umane sau naturale. Aceasta implică prevenirea efectelor adverse asupra solului, apei și biodiversității, și aduce inclusiv beneficii economice.

Agricultura sustenabilă implică investiții. Cum le finanțăm?

Structura polarizată a sectorului agricol românesc și tipologia fermelor necesită o abordare personalizată din partea finanțatorilor. Băncile și investitorii își recalibrează deja activitatea și portofoliile conform criteriilor ESG (Environmental, Social, Governance), iar creditele verzi reprezintă unul dintre instrumentele utilizate. ProCredit Bank a acordat încă din 2012 primul credit dedicat agriculturii sustenabile, axat pe producția agricolă ecologică. În prezent, valoarea totală a finanțărilor în agricultura sustenabilă oferite de ProCredit Bank se ridică la aproape 23 milioane de euro.

„Finanțările pe care ProCredit Bank le acordă pentru susținerea fermierilor și a agriculturii sustenabile reprezintă una dintre modalitățile noastre de a ne implica activ în construirea unei Românii durabile. Incă din 2018 , ponderea creditelor verzi în portofoliul nostru depășește 20%. Doar în ultimii cinci ani am sprijinit fermierii români cu peste 15 milioane de euro, investiții preponderent în echipamente agricole pentru reducerea prelucrării mecanice a solului. ProCredit Bank crede cu tărie că băncile au obligația de a susține afacerile sustenabile și că, prin investițiile și creditele pe care le oferă, pot influența atât ecosistemele de business, cât și pe cele de mediu”, a declarat Alexandra Floricică, Head of Sustainable Development din cadrul ProCredit Bank.

În acest sens, echipa ProCredit Bank a dezvoltat creditul ProEco, gândit să susțină activitatea fermierilor și să protejeze mediul înconjurător. Finanțarea vine să sprijine investițiile în eficiență energetică, în tehnologii ce produc energie din surse regenerabile, cât şi în implementarea măsurilor prin care protejezi mediul înconjurător. Printre cele mai mari finanțări acordate de ProCredit Bank pentru agricultura sustenabilă se numără și investiții în producția agricolă primară certificată ecologic, cu sume ce depășesc 2,5 milioane de euro. Cele mai multe finanțări în aria agriculturii sustenabile au fost oferite fermierilor din Dobrogea, respectiv 78 de credite. Finanțări pentru dezvoltarea agriculturii sustenabile au fost acordate de echipa ProCredit Bank și în județele Timiș, Dolj, Brașov, Mehedinți, Olt și București.

Sustenabilitatea în agricultură este un deziderat ce nu poate fi atins de pe o zi pe alta. Procesul este unul complex și implică o serie de actori esențiali. Autoritățile centrale și locale vin atât cu partea de reglementare, cât și cu măsuri dedicate conștientizării și promovării conceptului, în linie cu Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă 2030.

În aceeași măsură, este esențial accesul la finanțare. Băncile sunt în prima linie și în strânsă legătură cu realitatea din teren și cu nevoile fermierilor. Demersurile făcute de fermierii români pentru încorporarea practicilor de agricultură sustenabilă sunt în continuare dispersate regional, iar dezvoltarea agriculturii sustenabile este neunitară la nivel de țară. Totuși, ne aflăm într-un punct bun în tot acest proces complex de tranziție spre o agricultură sustenabilă și depinde de fiecare actor implicat să facem noi pași în acest sens.